Congruentie

Of we ons er nu bewust van zijn of niet, op het moment dat we iemand tegenkomen, hebben we buiten tijd en ruimte om de energie van die persoon gescand en in kaart gebracht. In een split second lezen we de leuke, mooie en gezellige kanten van het energiespectrum; tegelijkertijd registreren we de verborgen schaduwkanten die in eerste instantie onzichtbaar lijken voor het blote oog.

En toch zijn het juist deze schaduwkanten van onze persoonlijkheid die het hardst hun best doen om opgemerkt te worden. Dit is je intelligente energiesysteem dat je helpt om toxische spanning uit je energiesysteem te ontladen. Enerzijds wil je systeem van deze spanning bevrijd worden om in harmonie en balans te komen, anderzijds zal je energiehuishouding deze donkere kanten verborgen willen houden om te voorkomen dat je opnieuw pijn ervaart of je eenzaam voelt. Het is de spanning die deze innerlijke tweestrijd creëert, die wordt aangeraakt en werkt als een trigger.

Het terughouden van schaduwkanten is wat ons in het dagelijks leven enorm in de weg zit. Ondanks dat een ander onze schaduwkanten al heeft gescand, proberen we ze met man en macht te verbergen om maar niet ontmaskerd en ontmanteld te worden. Terwijl alles in de schaduwaspecten niets liever wil dan gezien en erkend worden. Uiteindelijk gaat het allemaal om bestaansrecht: mag het er echt zijn? Met echt bedoel ik dat het helemaal ervaren wordt en volledig kan worden gelaten zonder dat het hoeft te veranderen.

Deze scan die we van onze omgeving maken, werkt als een kompas. We zijn aan de basis van ons bestaan veel rijker in ons waarnemingsvermogen dan wat we met de vijf zintuigen waarnemen en interpreteren. Bij de meeste mensen zijn deze subtielere zintuigen onbewust en ongetraind. Desalniettemin zijn ze wel degelijk actief in ons dagelijks bestaan en helpen ons het leven te navigeren. De informatie die we in deze energie-uitwisseling ontvangen, wordt hoofdzakelijk door de mind geïnterpreteerd, terwijl het scannen juist in het hart en via het subtiele energielichaam gebeurt.

Deze twee dimensies zorgen in ons voor innerlijk conflict. Wanneer we iemand ontmoeten die zich verdrietig en alleen voelt, vragen we doorgaans ‘hoe gaat het?’. We luisteren naar de woorden die veelal zeggen ‘het gaat wel goed’, terwijl ons hart, via het scannen, al lang heeft opgemerkt dat het helemaal niet zo goed gaat en de ander zich bijvoorbeeld alleen en down voelt.

Onlangs zag ik in mijn praktijk een cliënt die zijn leven lang een sterke ‘pleaser’ als subpersoonlijkheid heeft. Deze is in vrijwel alle gebieden van zijn leven geïnfiltreerd, allemaal met het onderliggende doel om hem van aandacht, liefde en bestaansrecht te voorzien. Deze pleaser laat hem zich voortdurend aanpassen aan de verwachtingen, eisen en voorwaarden van anderen. En ondanks dat dit hem transformeert tot een persoon die hij in werkelijkheid helemaal niet is, zorgt de pleaser toch voor hem. Want zonder aandacht en liefde is leven niet mogelijk, ook al is het schijnliefde. In de sessie realiseerde de cliënt zich dat, ondanks de goede zorgen van de pleaser, hij nooit in zijn authentieke behoeften van echte aandacht, verbinding en liefde voorzien kon worden zolang de pleaser steeds een onecht beeld van hem communiceert met de buitenwereld. Hij stelde energetisch gezien eigenlijk steeds de verkeerde vraag aan zijn omgeving. Het inzicht was dat alleen het tonen van zijn essentiële zelf en kwetsbaarheid hem de verbinding kan brengen die hem zou erkennen en vervullen.

De tragedie van deze dynamiek is dat we niet in onze behoeften worden gezien en voorzien omdat we onszelf niet laten zien zoals we werkelijk zijn. Als we onze kwetsbaarheid zouden kunnen en durven laten zien en spreken, activeren we anderen om bij te dragen in het vervullen van onze behoeften en daarmee ons levensgeluk. Om dat te kunnen doen, moeten we congruent zijn in onze energie en communicatie. Congruentie brengt je innerlijke en uiterlijke landschap in overeenstemming met elkaar. Wat overeenstemt en klopt, is de volledige transmissie en communicatie van wat ervaren wordt, het complete spectrum, zowel bewust als onbewust, zonder censuur en filter. Dat is wat kloppend voelt, verbindt en ons aanzet er werkelijk voor onszelf en elkaar te zijn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.