01 okt Laten zijn versus loslaten.
‘Laat het los’ lijkt de laatste tijd de oplossing te zijn voor veel problemen. Maar wie goed kijkt naar loslaten komt tot de conclusie dat loslaten niet tot vrijheid kan leiden. Het vertrekpunt bij loslaten is vrijwel altijd angst of oordeel. Er is iets in je leven wat je niet wilt en je idee is dat als je dat loslaat alles beter zal zijn. Dit is een truc van de mind. Het geeft je het gevoel van keuze en kracht dat wanneer je besluit je favoriete probleem los te laten het je niet langer in zijn greep zal houden.
De mind werkt in de dimensies tijd en ruimte en de functieomschrijving van de mind is om te zoeken; altijd onderweg, op zoek naar iets anders dan dit. De mind bestaat bij de gratie van het verhaal en wordt volledig beheerst door overlevingsdrang. Zij zal letterlijk alles uit de kast trekken om dit verhaal, je persoonlijke drama, in stand te houden. En zo heeft de mind ook loslaten gegijzeld en tot een verleidelijke
techniek gemaakt met een krachtige belofte in de toekomst. En daarmee is loslaten hetzelfde als zoeken en ‘fixen’.
Energetisch gezien heeft loslaten precies het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken. Onbewust en onbedoeld ga je weg van wat zich aandient in je bewustzijn. Je bent in verzet tegen wat er is en je gaat op pad om het op te lossen, althans dat denk je. In de tussentijd bouw je in je zoektocht nieuwe spanning op en tegelijkertijd kun je oude energetische lading niet kwijt. Die spanning is toxische informatie voor je systeem.
Wat dan wel? Het HeartMath Institute in de VS doet wetenschappelijk onderzoek naar de intelligentie en energetische kwaliteiten van het hart. In de afgelopen jaren heeft dit onderzoek tot een aantal wonderbaarlijke bevindingen geleid. Zo blijkt het hart een energieveld te hebben dat vele malen sterker is dan dat van de hersenen. Dit veld is tot ver buiten ons lichaam te meten. Ook komt tot HeartMath tot de conclusie dat het hart ons eerste punt van interactie is met onze omgeving, letterlijk komt alle informatie daar als eerste binnen. Het hart heeft een eigen geheugen en neuraal netwerk dat het het ‘hartbrein’ wordt genoemd. Waar men voorheen dacht dat de hersenen ons systeem aansturen blijken er nu veel meer signalen van het hart naar de hersenen te gaan dan omgekeerd en is er een voortdurende interactie tussen deze twee. Het blijkt ook dat het hart buiten tijd en ruimte werkt en reageert op situaties voordat deze hebben plaatsgevonden.
Het is niet voor niets dat aan het hart mythische kwaliteiten worden toegeschreven. Doordat het hart buiten tijd en ruimte werkt is het in staat om waar te nemen in het moment, het ziet het leven zoals het is zonder het verhaal. Het maakt het hart niet uit waar het gevoel vandaan komt of waar het toe leidt. Het is zoals het is. Er wordt geen bekentenis aan gegeven en het hoeft niet gefixt te worden. Het hart kan het laten zijn en zien voor wat het werkelijk is. Dit is compassie: de ontmaskering van de illusie dat hetgeen je ervaart persoonlijk is en opgelost moet worden. Doordat het hart volledig beschikbaar kan zijn voor wat zich aandient en dit vervolgens helemaal kan laten zijn stuurt zij signalen naar de hersenen die deze vertellen dat het ok is. Zo blijft de mind rustig en zal geen stress in het systeem gecreëerd worden.
Het wonderlijke energetische effect van deze compassievolle omarming van het hart is niet alleen dat je spanning loslaat. Tegelijkertijd stop je de oude manier waarop je die spanning hebt opgebouwd. Je leert letterlijk om het leven in je hart te sluiten. Zo ben je in staat om steeds meer verschillende aspecten van het leven te ervaren zonder daardoor belast te worden. Het toevallige bijeffect van deze manier van zijn is dat spanning in je omgeving zich ook moeiteloos kan ontladen in deze omarming. Letterlijk kunnen conflicten in de nabijheid van compassie niet bestaan.
De mind heeft hier moeite mee omdat het niet vereist dat je iets ‘doet’. Hoe kan het dat door iets bewust waar te nemen en dat volledig te laten zijn problemen worden opgelost waar je misschien al jaren mee bezig bent? Voor de mind, die haar eigen afwezigheid het meest vreest, is het een afschrikwekkende gedachte en zij zal spoedig een nieuwe list verzinnen om je toch weer op pad te sturen. Wees alert!
De Chinese mysticus Nin Sheng weet het bovenstaande treffend samen te vatten: “Je hoeft helemaal niets los te laten. Wanneer je bereid bent de dingen die je los zou willen laten totaal te ervaren, zullen ze jou loslaten.”
Geen reactie's