Belichamen.

Je lichaam is een briljant feedbackmechanisme dat je voortdurend terugkoppeling geeft over hoe je bewust en onbewust geconditioneerd bent in hoe je met het leven omgaat. Eigenlijk is het in je aardse bestaan het enige dat je hebt om je te relateren aan het leven in en om je heen. Je lichaam is daarmee een interface tussen spirit en materie.

Toch leert bijna niemand om de taal van het lichaam op deze manier te duiden. Als je dat zou doen en ook nog luistert kun je jezelf voor veel ongemak behoeden en zul je merken dat je intuïtie een fantastisch kompas is om magisch en moeiteloos door het leven te navigeren.

Om de subtiele en minder subtiele signalen van je lichaam op te vangen is het essentieel dat je met je aandacht in het moment bent, hier en nu. En daar gaat het voor de meeste mensen mis. Hier zie je duidelijk de relatie met spanning die je in je lichaam vasthoudt als stress. Deze spanning brengt je met je aandacht in het verleden of in de toekomst. En wie daar is, is niet hier. De Boeddhistische meditatieleraar Thich Nhat Hanh zegt treffend: ‘I think, therefor I am not here’.

Hoogste prioriteit is dus om de stress uit je systeem te ontladen. De eerste stap is om steeds met je aandacht terug te keren naar je lichaam. Wat leeft er nu in je? Van welke gedachten, gevoelens, emoties en fysieke sensaties ben je je bewust? Wanneer je deze opmerkt en laat zijn, omarmt, ontlaadt je spanning en kom je steeds een stukje meer terug in het moment.

In mijn praktijk zie ik veel mensen die niet of niet goed geaard zijn. De symptomen zijn heel herkenbaar; je voelt je overprikkelt, chaotisch en je mist daadkracht, overzicht en helderheid. Energetisch gesproken is dit fenomeen in het lichaam duidelijk waar te nemen. In het lage rug- en bekkengebied ontbreekt of stagneert de doorstroming van Chi of levensenergie. Veel mensen ervaren daar de klachten van; lage rugpijn, menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen en seksuele blokkades.

De herkomst van deze stagnatie in dit gebied ligt vaak elders, namelijk in het hart of rondom mentale processen als nadenken, zorgen maken en piekeren. Zeker wanneer je een emotioneel trauma oploopt is dat niet alleen een energetische klap in het hartgebied maar het verkrampt direct het heup- en bekkengebied dat energetisch symbool staat voor basisveiligheid. Door deze verkramping kan de Chi niet goed naar beneden doorstromen en bouw je een overdruk op in het hart- en hoofdgebied. Wanneer deze spanning wordt getriggerd zal je eerste reactie zijn om uit te checken en weg te vluchten van de situatie waarin je je op dat moment bevindt.

Dit is een typische reactie wanneer je niet of slecht bent geaard. In plaats van dat je in je lichaam woont, registreert wat daar gebeurt en die reactie volledig laat zijn, vlucht je weg van het moment en je ontkoppelt, simpelweg omdat je niet weet hoe je zo met die situatie om kunt gaan zodat die je niet langer belast. En andere reactie is om jezelf af te sluiten. Het effect daarvan is dat je jezelf voortdurend ontkracht en hetgeen waarvoor je je afsluit steeds meer energie geeft. Beide zijn tragische en onsuccesvolle strategieën om het leven buiten de deur te houden of te ontvluchten.

Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam perfect is uitgerust om alle facetten van het leven volledig te ervaren zonder dat deze belastend zijn. Vereiste is de combinatie van bewustzijn en compassie. En om dat te doen moet je je lichaam opnieuw gaan bewonen, in eigendom nemen en tot een veilige plek maken.

Geen reactie's

Geef een reactie