Beschikbaar.

Jeanne Denney van The Institute of Transpersonal Psychology in Palo Alto heeft een fascinerend onderzoek uitgevoerd. Geïntrigeerd door het sterfproces en hoe mensen hierin geholpen kunnen worden, bracht zij in kaart wat het effect is van compassievolle aanwezigheid op de emotionele, mentale en fysieke staat van stervende mensen in comateuze en non-communicatieve toestand. Tevens bekeek zij het effect ervan op de verzorgers en anderen die bij hen waren.

Denney gebruikte software waarmee ‘hart ritme variabiliteit’ wordt gemeten, een waarde die in verband wordt gebracht met emotioneel welzijn en het voelen van ongemak. De mate van samenhang in de hart ritme variabiliteit wordt hartcoherentie genoemd. Dit programma visualiseert de rol van het hart in energetische communicatie. Denney veronderstelde dat in deze non-communicatieve staat veel van de non-verbale uitwisseling, zoals gevoelens van liefde en compassie, tussen patiënten en verzorgers of geliefden worden gecommuniceerd via het energetisch veld van het hart.

De patiënten bleken extreem gevoelig te reageren op de mensen in hun omgeving. Ze lieten duidelijk onderscheidende patronen in hun hartritme zien die samenvielen met de hartritmes, veranderingen en handelingen van degene die bij hen zat. In 23 van 24 gevallen zag Denney bewijs van gelijktijdige verandering in het hartritme van de patiënt en aanwezigen. Zelfs bij patiënten met ernstige hersenbeschadiging werd aangetoond dat een intieme, liefdevolle band een sterk effect had op het hartritme van de patiënt. Dit werd in het bijzonder duidelijk bij één patiënt wiens hartcoherentie 9 maal groter werd gemeten wanneer haar man bij haar was in vergelijk met andere aanwezigen. Een andere bijzonder hechte band tussen een vrijwilliger in het hospice en een patiënt werd zichtbaar in de hartcoherentie metingen van de patiënt wanneer die specifieke vrijwilliger in de buurt was. Deze vrijwilliger kende deze patiënt alleen in comateuze toestand.

Het is een klein bruggetje naar alledaagse situaties. Meer en meer wordt duidelijk hoe essentieel en groot de impact is van het compassievolle hart. Denney zag dat naast compassievolle aanwezigheid ook liefdevolle aanraking, gebed en meditatie invloed hebben op de hartcoherentie. Allen zijn beproefde methodes om compassie te ervaren en te zijn. Niet alleen voor jezelf maar op hetzelfde moment voor mensen en ruimtes om je heen. Wie beschikbaar is voor wat zich aandient en omarmt geeft ruimte aan een rijk leven.  Er is niet meer voor nodig dan bewust ervaren en laten zijn…

Geen reactie's

Geef een reactie