Conflict.

Het beste advies dat ik ooit van mijn leermeester kreeg is om, voor je een gesprek aangaat dat een conflict kan worden, altijd eerst de weerstand in jezelf te omarmen. Niet alleen breng je niet langer het oordeel, de angst en ontkenning in het conflict waardoor het oplaait, tegelijkertijd is het paradoxaal genoeg ook je beste kans om het op te lossen. Ook sifu’s in martial arts zijn het over eens dat de meest effectieve manier om een conflict te stoppen is om je er energetisch uit terug te trekken, ook al weet je dat je je tegenstander met één vingerbeweging kunt omleggen.

Ieder conflict is het gevolg van polarisatie, de spanning die zich opbouwt tussen uitersten. Hoe meer je voor één van die uitersten gaat staan, hoe meer je in het conflict investeert. De bewuste en onbewuste spanning die je in je systeem meedraagt op basis van je levenservaring, genetica en familielijn spelen hierin een fundamentele rol. Die bepalen wie je nu bent en hoe je reageert op mensen en situaties. En daarmee is jouw ‘point of view’ eigenlijk een ‘point of you’. De tragiek hiervan is dat je niet bewust weet wat het is in jou dat dit doet. Je ziet wel de symptomen maar je hebt geen direct inzicht in de factoren die deze situaties co-creëren.

De sleutel tot het oplossen van elk conflict is om jezelf de vraag te stellen wat het in jou is dat dit conflict mede mogelijk maakt. Niet vanuit schuld maar vanuit bewustzijn. Dat is cruciaal want veel mensen gaven eerst iemand anders de schuld van hoe ze zich voelen en wanneer ze zichzelf deze vraag stellen geven ze zich vervolgens zelf de schuld. Dat helpt niet want de schuld geven aan wie dan ook creëert alleen maar meer spanning. En het gaat niet om schuld, het gaat om de helderheid over welke krachten situaties creëren en in stand houden.

Wonderlijk genoeg is juist het conflict zelf de uitnodiging van het leven om je eraan te herinneren dat het de onopgeloste business in je rugzak is die dit veroorzaakt. Want zo direct is het universum, de energie die erin wordt gestopt manifesteert zich onmiddelijk. Dus als jij bijvoorbeeld nog met veel onopgeloste boosheid rondloopt, projecteer je die spanning rechtstreeks in het quantumveld. En volgens de feilloze wetten van de schepping zie je vervolgens alleen maar boze mensen en bevindt je je in situaties waarin je flink boos kunt worden. Omdat je niet doorhebt dat je die spanning nog met je meedraagt heb je ook niet door dat dit een manifesterende kracht is. Je voelt je slachtoffer maar je bent juist een uiterst krachtige, helaas onbewuste, schepper.

Hoe kom je erachter wat het in jou is wat je tot de medeschepper van juist deze werkelijkheid maakt? Door je bewust met het conflict te verbinden. Je doet dat door de situatie te visualiseren. Hierdoor wordt je je bewust van alle informatie in deze situatie en dus ook van jouw rol hierin. Wat samenkomt is de energie van ‘die ander’ maar ook jouw bewuste en onbewuste reactie daarop. En juist in dat laatste ligt de sleutel tot bevrijding. Wanneer je deze mix van emoties, gevoelens, fysieke sensaties en gedachten bewust ervaart en omarmt, ontlaadt je de energetische lading die jij inbrengt in het conflict uit je systeem.

Wanneer je dit structureel doet kom je op het punt dat er in jou rondom het conflict geen spanning meer aanwezig is. De trigger is verdwenen, je wordt niet langer onwetend in het conflict gezogen op basis van je onbewuste handelen. Bewustzijn en compassie smelten hier samen en in de nabijheid van ware compassie kunnen conflicten niet langer bestaan, ze storten ineen en doven uit.

Je bewuste en compassievolle aanwezigheid bij een persoon of situatie houdt altijd de uitnodiging in zich om welk conflict dan ook op te lossen. Allereerst in jezelf en daarmee kan het niet anders dan dat jouw harmonieuze en vredevolle staat zich magisch en moeiteloos in je directe omgeving weerspiegelt. End of conflict.

Let it Be!

Geen reactie's

Geef een reactie