Conflictoplossing

Of je er nu met jezelf niet lekker inzit, gedoe hebt met je partner, kinderen of collega of er maar niet uitkomt wat je van de toenemende polarisatie in de samenleving vindt, energetisch gezien is er sprake van een conflict. En het is alleen maar een conflict omdat je de ogenschijnlijke tegenstellingen probeert te overstijgen vanuit het perspectief van de mind. En wie enigszins de geschiedenis van de mensheid bestudeert weet dat dit een kansloze exercitie is.

Het onbewuste dilemma waar de mind mee te maken heeft is dat een betere wereld altijd ten koste zal moeten gaan van de niet zo mooie wereld zoals die nu is. Niets op af te dingen zou je zeggen maar wie dieper kijkt ziet dat de ‘betere wereld strategie’ een sluwe list is van de mind om dat ene te vermijden waar zij enerzijds hartstochtelijk naar verlangt maar ook het hardst voor wegrent; de ontmoeting met en omarming van de schaduw.

In dit energetische conflict valt de mind terug op oude bondgenoten als angst, ontkenning en afwijzing. De afwijzing die gepaard gaat met wat we niet meer willen is de exacte reden waarom conflicten niet blijvend worden opgelost. We plakken pleisters, dichten gaten en volledig onbewust maken we het conflict, de polarisatie en de spanning alleen nog maar groter. In 1911 schreef humorist en sociaal commentator Will Rogers daarover; „If you find yourself in a hole, the first thing to do is stop digging.“

Veel mensen zullen (h)erkennen dat het stoppen van kuilen graven nog niet zo eenvoudig is. De mind is vasthoudend, slim en inventief en zal voortdurend nieuwe strategieën en oplossingen aandragen om je favoriete problemen in kaart te brengen en op te lossen. Maar wat ontbreekt is de echte vernieuwing die voorbij de begrenzingen en wetmatigheden van de mind gaat. Zelfs oude en beproefde beoefeningen als yoga, mediatie, plantceremonies en sjamanisme die we nu massaal praktiseren zijn door de mind geïnfiltreerd en gekaapt om vervolgens ingezet te worden om haar wanhopige overlevingsdrang te voeden en te bestendigen.

Ondanks dat ons aardse bestaan onlosmakelijk is verbonden met de mind en bijbehorende wetten en regels, heeft het mysterie van het leven ons ook uitgerust met de beste mediator, coach of sjamaan ooit; je compassievolle hart. Dit is het episch centrum van conflictoplossing voor jezelf, je naaste omgeving en het collectief. Door in alles wat je ervaart bewustzijn en compassie samen te brengen activeer je het helende- en conflictoplossende vermogen van je hart. Juist door de spanning tussen de uitersten naar het hart te brengen gebruik je het krachtveld van het conflict in je voordeel. In een werkelijk compassievol hart kan geen enkel conflict (blijven) bestaan omdat ieder aspect van leven direct in de eenheid wordt hersteld. Spanning valt weg, conflicten lossen op en ware vernieuwing dient zich aan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.