Het Einde Van Het Begin

Muriel Rukeyser schreef in het gedicht ‘the speed of darkness’ dat het universum is gemaakt uit verhalen, niet uit atomen. Wanneer je op deze manier naar je leven kijkt is het waardevol om je af te vragen welk verhaal je over jezelf vertelt, zowel aan jezelf als aan anderen. Als het waar is dat het universum wordt gemanifesteerd door het verhaal over wie je bent betekent dit dat je letterlijk een God of Godin bent, de schepper van ‘jouw’ werkelijkheid.

De meeste mensen zijn niet opgegroeid met het idee dat ze de schepper van hun eigen universum zijn en staan daarmee op een ontkrachte plek. Het leven overkomt je, mensen doen je van alles aan en je hebt geen grip op of inzicht in de gebeurtenissen in en om je heen. Als dingen niet goed gaan zit er niets anders op dan jezelf of iemand anders de schuld te geven van wat er gebeurt, je ziet simpelweg niet je eigen aandeel in de creatie. Wanneer je inziet dat het juist je eigen creatie is bestaat het gevaar dat je niet langer iemand anders de schuld geeft maar jezelf. Het gaat echter niet om schuld maar om bewustzijn. Daarom is het zo relevant en betekenisvol om jezelf de vraag te stellen wat het in jou is dat de realiteit in en om je heen creëert. Wie dit pad gaat beweegt van een onbewuste en onbekwame schepper naar een meer bewuste en bekwame schepper.

Slechts een klein deel van wat je creëert is werkelijk bewust. Dit is het deel dat je claimt, waar je graag verantwoordelijkheid voor neemt en toeschrijft aan jouw vrije wil en keuze. Als je dieper kijkt zie je dat die vrije wil en keuze beperkt zijn door onbewuste geconditioneerde reacties die voortkomen uit je individuele en collectieve onderbewuste. Op basis van een complexe mix van factoren reageer je grotendeels automatisch en onbewust op een enorm scala aan energieën waaraan je dagelijks wordt blootgesteld. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat deze onbewuste reacties dezelfde scheppende kracht hebben als onze meer bewuste reacties.

Zolang je blijft creëren vanuit een onbewuste en ontkrachte plek zal de uitkomst van je schepping hetzelfde zijn. Het is letterlijk de energie die je in het universum, het kwantumveld, stuurt die je via je buitenwereld; de mensen om je heen, het werk dat je doet en de situaties waarin je je bevindt, terugziet. Het leven laat je op magistrale wijze zien waar je nog wat te doen hebt, waar je nog niet bewust bent en je schaduwaspecten hebt omarmd.

De meeste mensen die een nieuw begin willen maken met iets of iemand starten vanuit een gepolariseerd startpunt; de nieuwe keuze gaat altijd ten koste van iets anders. Als je in beweging komt vanaf deze plek geef je zowel hetgeen je graag wilt als hetgeen je niet meer wilt evenveel energie. En zo houdt je beide uitersten van het spectrum in stand. Precies daarom is het zo moeilijk om blijvend te veranderen. In plaats van dat je je schaduwkanten bewust maakt keer je jezelf ervan af en focus je op het lichte aspect van wat je zoekt. Daar stop je je energie in maar hetgeen ontkend, gevreesd of veroordeeld wordt duw je als een bal onder water. De spanning die je daarmee creëert moet vroeg of laat ontladen worden en zal zich in alles proberen kenbaar te maken, erkend te worden en een steeds grotere rol spelen in je leven.

Dit alles komt schitterend tot uiting in de mind, het podium van de schepping waar je als mens het leven persoonlijk neemt, probeert te begrijpen en op te lossen. Zolang je vanuit daar probeert het leven voor je te laten werken wordt het gevoel van afgescheiden zijn en spanning tussen de tegenstelling alleen maar groter. Het wordt steeds duidelijker dat dit een doodlopende straat is, een oud paradigma dat niet langer voor jou als mens en het leven om je heen werkt.

We leven in een fascinerende tijd waarin we uit een oud verhaal van afgescheidenheid bewegen naar een nieuw verhaal van eenheid en integratie. Dit is het domein van het compassievolle hart. Door jezelf opnieuw toegang te verschaffen tot deze ruimte maak je contact met een andere, meer natuurlijke, intelligentie die het leven ziet en ervaart als ‘alles inclusief’. Hier is het en-en in plaats van of-of.

De sleutel tot je compassievolle hart is de combinatie van bewust ervaren en laten zijn. Die opent de deur naar een ruimte waar de onderstroom leeft, een intelligentie die richting, helderheid en energie aanreikt. Tegelijkertijd wordt alles wat in het onderbewuste leefde bewust gemaakt en ontkracht waardoor dit niet langer een belemmerende rol in je creaties zal spelen.

Aangekomen op je bestaansgrond is het leven heel en stromend en kom je in beweging vanuit flow, niet vanuit weerstand of stagnatie. Wat logisch en betekenisvol is voor jou en alles dat leeft ontvouwt zich moeiteloos en kan zonder enige twijfel worden vertrouwd en gevolgd. Hier is het leven vrij, wild en grenzeloos en is ieder moment is een nieuw begin dat zich perfect ontvouwt.

Geen reactie's

Geef een reactie