Onderstroom.

Laatst was ik met prachtige mensen op Terschelling voor een conferentie over oneindigheid. Toen we elkaar vertelden wat dat thema voor ons betekent legde een vriend uit dat het er voor hem om gaat dat hij zichzelf zo klein maakt dat hij de oneindigheid van het leven toe kan laten.

Voor mij betekent oneindigheid grenzeloosheid. Maar hoe val je samen met leven zelf en beweeg je van begrenzing naar grenzeloosheid? Het spanningsveld hier is dat op het persoonlijke vlak de zoeker in jou altijd onderweg is, weg van dit moment. Het is die samengetrokken energie van het zoeken die verhindert dat je ziet wat recht voor je ogen ligt te schitteren, dichterbij dan dichtbij. Met grote finesse en overtuigingskracht wordt je keer op keer verleid om op pad te gaan en afgeleid te worden van wat werkelijk is, in het hier en nu. Maar daar is de zoeker nooit, die is altijd op zoek naar iets anders dan dit, met haar aandacht in het verleden of de toekomst.

De meest effectieve manier om te voorkomen dat je jezelf vindt is om er naar op zoek te gaan. Want juist door te zoeken wordt je identiteit, je persona versterkt en ga je dieper in de illusoire ervaring van afgescheiden zijn van het leven. En zo houdt de zoeker in jou het verhaal in stand, een briljante strategie om datgene te voorkomen wat de zoeker het meest vreest: haar eigen afwezigheid.

Het is vanuit de mind niet voor te stellen hoe het is om niet meer te zoeken, niet langer te verkrampen en ontvankelijk te zijn voor de magie van het leven. Het idee dat je niet langer alles hoeft te controleren, reguleren en manipuleren om je leven te laten werken is simpelweg onvoorstelbaar. En toch hoef je maar even uit te zoomen en naar de natuur te kijken om te zien hoe onwaarschijnlijk intelligent en harmonieus het leven zichzelf organiseert wanneer jij je er niet mee bemoeit. Ik bedoel hier met natuur niet alleen de planten- en dierenwereld maar alle facetten en principes die het leven bepalen. Wat wij als mensen soms lijken te vergeten is dat wij integraal onderdeel zijn van deze natuur. Ik vermoed dat dat komt omdat wij op een unieke manier zelfbewust zijn en het leven ons het gevoel geeft dat wij vanuit vrije wil en keuze alles autonoom manifesteren en niet onderhevig zijn aan de principes van het natuurlijke. Als je jezelf voortdurend zou zien als onderdeel van deze logische levensstroom zie je wellicht ook in dat de bijbehorende wetmatigheden voor jou als mens ook altijd van toepassing zijn.

Hoe het leven voor je zorgt is een totaal mysterie. Je hoeft en kunt ook niet alles verklaren, bevatten en sturen en waarom zou je? De compassievolle aard van het leven nodigt je voortdurend uit om in haar amen te vallen en voor je te laten zorgen. Dit is de onderstroom die er altijd is geweest, altijd is en altijd zal zijn. Het enige dat er is gebeurd is dat je op zoek bent gegaan om haar weer te vinden terwijl zij je nooit heeft verlaten.

De onderstroom toelaten begint met een bewuste uitnodiging. Hiermee erken je dat het leven voor je wil en kan zorgen, veel completer, menselijker en natuurlijker dan jezelf ooit kunt bedenken. Je nodigt het leven uit door steeds opnieuw te kijken naar wat er op dit moment in je leeft want dat is de onderstroom die onophoudelijk met je communiceert. Je fantastisch intelligente lichaam laat je daarin weten hoe jij je verhoudt tot hetgeen zich aandient. De combinatie van bewust waarnemen van je ervaringswereld en het compassievol omarmen daarvan stimuleert en ontwikkelt transparantie in je bewustzijn. Je gaat jezelf steeds meer uit de weg en je geeft ruimte aan de oneindige bandbreedte en intensiteit van het leven zonder die nog langer persoonlijk te nemen, te willen beheersen of veranderen. Het gevolg is dat je alles vrij kunt ervaren zonder belast te worden.

Deze manier van bewust verzachten voelt in het begin als een vrije val. Wat gebeurt er als je werkelijk beschikbaar bent, opzij stapt en het leven haar gang laat gaan? Het is het meest angstaanjagende en tegelijkertijd meest bevrijdende wat je ooit zult doen. Je zult ervaren dat met betoverende precisie en timing je leven zich magisch en moeiteloos ontvouwt, niet langer vanuit een verkramping maar vanuit flow.

Geen reactie's

Geef een reactie