Wat leeft er nu in je?

Goede kans dat je het grootste deel van je tijd bezig bent met iets uit het verleden of van de toekomst. Dat je daar veel tijd doorbrengt is geen toeval. Door identificatie met je levenservaringen is er een verhaal rondom jou ontstaan waarvan je bent gaan geloven dat je dat bent. Het valt mij keer op keer op als ik iemand vraag wie hij of zij is, dat er een verhaal begint; ‘ik ben daar geboren, heb die opleiding gedaan, die relatie beëindigd, ik ga dit allemaal nog doen in mijn leven’. Omdat je illusoire identiteit is opgebouwd uit die verhalen wordt die met hand en tand verdedigd, het is ten slotte wie je denkt dat je bent. Het meest bedreigend voor dit ego is de angst dat het verhaal stopt. Daarom is er continu een zoekende energie actief die je steeds verleidt om weg te gaan van wat is met als doel het verhaal gaande te houden, op zoek naar een verklaring en oplossing.

De kunst is om terug te komen in dit moment. Een effectieve manier om dit te doen is jezelf de vraag te stellen; “wat leeft er nu in mij?”. Door je aandacht naar binnen te richten wordt je je bewust van je innerlijke wereld die bestaat uit gedachten, gevoelens, emoties, fysieke sensaties, beelden, kortom alle mogelijke sensorische sensaties.

Wanneer je connect met de taal van je lichaam verbindt je je met authenticiteit. Dit is wat er nu in je leeft, wat je voelt, wat je denkt. Niet een of ander verhaal over wat er was of zou moeten zijn maar simpelweg hoe het nu is. En dat verandert de hele tijd. Goede kans dat als je het over een paar minuten opnieuw aan je zelf vraagt er weer hele andere dingen in je leven.

Je lichaam is een geniaal biofeedback mechanisme dat je voortdurend terugkoppeling geeft over informatie die je oppikt van mensen, ruimtes en situaties om je heen maar het laat je ook zien hoe je geconditioneerd bent om met die informatie om te gaan. Je lichaam werkt hierin als een interface tussen het energetische en de materie. Je conditionering is veelal onbewust maar door opnieuw te verbinden met de terugkoppeling die je lichaam hierover geeft, verschuift deze vanuit het onbewuste naar het bewuste. En dat creëert een moment van keuze.

Bewustzijn is de sleutel hier. Door met gerichte aandacht toe te bewegen naar hetgeen er in je leeft, komt hoe je omgaat met wat zich aandient tot leven. Wanneer je deze reactie, ongeacht wat het is, bewust ervaart en helemaal laat zijn, zal je systeem een natuurlijke timing hebben waarin iets ongecensureerd wordt ervaren en jou ook weer loslaat. Je ontwikkelt door deze manier van zijn een transparantie in je systeem waardoor je vrij bent om het volledige spectrum van het leven te beleven zonder erdoor belast te worden.

Niet alleen ontlaadt je toxische spanning uit je systeem, je herinnert jezelf er keer op keer aan dat je gemaakt bent om alle aspecten van het leven volledig in je hart te sluiten zonder ze persoonlijk te nemen, te veroordelen, te ontkennen of er bang voor te zijn. Die omarming van het compassievolle hart bevrijdt niet alleen jezelf maar ook alles en iedereen om je heen.

Geen reactie's

Geef een reactie